Dżdżownice są wyznacznikiem „zdrowej gleb”. Ze względu na to iż oddychają przez powierzchnię ciała, są bardzo wrażliwe na stosowane środki ochrony roślin. Gospodarstwa, które w dużym stopniu opierają się na intensywnej uprawie roli oraz stosują w nadmiarze nawozy mineralne, herbicydy, pestycydy często mają mało dżdżownic lub nie mają ich wcale. Nawozy te są bardzo toksyczne dla tych zwierząt ze względu na zawartość amoniaku i na działanie zakwaszające glebę.
Dżdżownice lubią stanowiska bogate w materię organiczną, wilgotne i o wartości pH około 6,5. Nie lubią soli, a w zbyt kwaśnej glebie stają się mniej aktywne. Przy wartości pH mniejszej niż 4 całkowicie przestają się poruszać.
A są bardzo potrzebne glebie!
Wytworzone przez nie korytarze umożliwiają odprowadzenie nadmiaru wody oraz doprowadzenie powietrza do podglebia. Mieszają i rozdrabniają szczątki roślinne przyczyniając się do zwiększenia porowatości i gruzełkowatości gleby. Ich odchody są też głównym składnikiem próchnicy, dlatego też dżdżownice często określane są mianem humifikatorów.