Gleby w Polsce cechują się dużą różnorodnością i w większości niską naturalną żyznością. Uzyskiwanie wysokich plonów wymaga wszechstronnej wiedzy agronomicznej oraz dogłębnego poznania właściwości gleb na których się gospodaruje. Poniżej przedstawiamy najczęściej występujące typy gleb w Polsce oraz ich krótką charakterystykę:
GLEBY BIELICOWE
Gleby te tworzą się zazwyczaj z piasków luźnych i słabogliniastych na obszarach lasów iglastych.
- charakteryzują się niską zawartością próchnicy,
- silnym zakwaszeniem,
- mają małą pojemność sorpcyjną
- niski stopień nasycenia kationami zasadowymi.
Wykazują niekorzystne właściwości rolnicze:
- są zbyt przepuszczalne,
- nie trzymają wilgoci,
- są ubogie w składniki pokarmowe oraz
- zbyt kwaśne.
W związku z tym wymagają intensywnego nawożenia i starannej uprawy.
GLEBY PŁOWE
Gleby te powstają z piasków gliniastych lekkich, mocnych lub słabogliniastych oraz z lessu i glin zwałowych na terenach porośniętych lasami mieszanymi. Charakteryzują się odczynem słabokwaśnym.W zależności od skały macierzystej wykazują różną wartość rolniczą (od II do V klasy). Wyróżniamy:
- Gleby płowe wytworzone z lessu - Są to gleby ciepłe, łatwe do uprawy i na ogół posiadają dobre właściwości wodno-powietrzne.
- Gleby płowe wytworzone z piasków – charakteryzują się dużą przewiewnością i przepuszczalnością, odczyn od kwaśnego do obojętnego, są w miarę zasobne w składniki pokarmowe oraz krzemiany.
- Gleby płowe wytworzone z gliny – dobre stosunki wodno-powietrzne, odczyn słabokwaśny lub kwaśny.
GLEBY BRUNATNE
Gleby te powstały ze skał macierzystych różnego pochodzenia tj: gliny, lessy, utwory pyłowe, piaski i piaskowce. Gleby brunatne w zależności od skały macierzystej wykazują różną wartość rolniczą. Wyróżniamy:
- Gleby brunatne wytworzone z piasków to gleby słabopróchniczne, o słaborozwiniętym kompleksie sorbcyjnym, silnie przepuszczalne i wrażliwe na przesuszenie, ubogie w składniki pokarmowe, ciepłe, łatwo obsychające, szybko reagujące na nawożenie.
- Gleby brunatne wytworzone z utworów pyłowych oraz lessów – łatwe do uprawy, silnie porowate, ciepłe, słabopróchniczne, łatwo podlegają procesom erozyjnym
- Gleby brunatne wytworzone z glin lekkich i średnich – średniopróchniczne, łatwe do uprawy, o dobrych warunkach wilgotnościowych, strukturalne, zasobne w składniki pokarmowe
- Gleby brunatne wytworzone z glin ciężkich i iłów – próchniczne, urodzajne, ale trudne do uprawy, słabo przepuszczalne, zagęszczone