Potas jest jednym z najważniejszych składników pokarmowych roślin, który decyduje o plonie i jakości uprawianych roślin. Systematyczne nawożenie tym pierwiastkiem warunkuje powstawanie i stabilność w glebie wtórnych minerałów ilastych, bardzo ważnych w utrzymaniu wielu parametrów gleby, w tym decydujących o jej pojemności wymiennej.
Do roślin o dużym zapotrzebowaniu na potas należą: buraki, ziemniaki, rzepak, lucerna, kukurydza oraz warzywa. Pobierają go przez cały okres wegetacji, a najszybciej we wczesnych okresach rozwoju, wówczas ilość ta decyduje w dużym stopniu o plonowaniu rośliny.
Po co roślinie potas?
- Wpływa na wzrost komórek merystematycznych i reguluje pracę aparatów szparkowych.
- Zwiększa tolerancję roślin na niedobór wody – a tym samym zwiększa ich odporność na suszę.
- Zwiększa odporność roślin na niskie temperatury i wymarzanie.
- Zmniejsza wrażliwość roślin na stres, który jest wywołany nadmiernym dopływem światła.
- Zmniejsza podatność roślin na wyleganie.
- Zwiększa pobieranie azotu z gleby i kontroluje gospodarkę azotową rośliny.
- Zwiększa zawartość skrobi, białka, cukru, pektyn i tłuszczu w roślinie.
- Wzrasta zawartość ważnych dla człowieka kwasów organicznych, np. witaminy C. Ale też karotenu i witaminy B1.
- Poprawia jakość np. bulw ziemniaka i warzyw korzeniowych.
Nawożenie potasem musi być zbilansowane. Nadmiar jak i niedobór nie jest wskazany, a wręcz szkodliwy. Jakie są tego skutki?
Niedobór wpływa na:
- Ograniczenie transformacji azotu do białek
- Zahamowanie szybkości wzrostu najmłodszych organów rośliny.
- Chloroza dolnych liści.
- Oparzenia i nekrotyczne, żółtawobrązowe plamy na liściach, następuje więdnięcie i obumieranie liści.
Nadmiar wpływa na:
- Pogorszenie jakości plonu.
- Gorsze pobieranie magnezu, boru i wapnia z gleby.
- Przemarzanie roślin zimą.
- Smak, zapach, kolor owoców (np. przenawożone owoce są kwaśne).
- Wpływa na pogorszenie wartości technologicznej, biologicznej i przechowalniczej plonu.
Dobre zaopatrzenie roślin w potas zwiększa reakcję na nawożenie azotem i odwrotnie.
Potas jest również antagonistą dla magnezu i wapnia. Nadmiar blokuje pobieranie i przemieszczanie się tych składników w roślinie, a tym samym wpływa na nieodpowiednie odżywianie roślin tymi składnikami. Dlatego regularne analizy chemiczne gleby są bardzo ważne i pozwalają uniknąć niekorzystnych zjawisk mających wpływa na stan odżywienia roślin.
Potas, azot, składnik pokarmowy, analiza chemiczna gleby, plonowanie rośliny, nawożenie, jakość plonu