Dzisiaj po raz 19 obchodzimy Dzień Gleby. Został on ustanowiony przez Międzynarodową Unię Towarzystw Gleboznawczych (ang. IUSS) w 2002 r.
Święto ma na celu podniesienie i zwiększenie świadomości społecznej na temat roli gleby w środowisku i życiu człowieka. Należy zrozumieć, że ilość i jakość żywności, a także wielu potrzebnych ludzkości surowców, zależy od wielkości areału i stanu gleb.
Gleba jest dostawcą żywności i elementem środowiska, który ogranicza spadek bioróżnorodności i zmian klimatycznych. Ma znaczącą rolę w naturalnym obiegu wody, oczyszczaniu środowiska, w przepływie energii i krążeniu materii w ekosystemie.
Gleba służy człowiekowi jako platforma dla działalności infrastrukturalnej, rolniczej, ekonomicznej. Odgrywa ogromną rolę jako naturalne siedlisko i miejsce gromadzenia zasobów genetycznych. Bez niej nie mielibyśmy żywności.
W tym roku tematyka Światowego Dnia Gleby skupia się na ograniczeniu zasolenia gleb i podniesieniu produkcyjność gleb. Gleba to życie i warsztat pracy każdego rolnika - zadbajmy o nią razem!